Het is best lastig om wat leuks te vertellen over brand. Brand betekent namelijk ellende, want de impact ervan is enorm. En dat maakt dat veel mensen er liever niet aan denken. Toch is het juist goed om dat nou eens wel te doen. Maar doe het wel goed natuurlijk.

In het nieuws
Je hoeft het nieuws maar een beetje te volgen, op TV, in de krant of op de socials en je komt er met grote regelmaat tegen dat er ergens een pand door brand is verwoest. Uit cijfers van de brandweer blijkt, dat er in ons land gemiddeld per jaar zo’n 180 branden per jaar zijn. Dat is dus ‘gewoon’ elke twee dagen. De gevolgen van een brand zijn natuurlijk enorm. Financieel, materieel, maar zeker ook emotioneel. Het is best logisch dat mensen er dus liever niet aan denken. Maar eigenlijk zou je dat wel een keer moeten doen. Wat je vooral niet moet denken is: ‘ach dat overkomt mij toch niet.’

Eigen verantwoordelijkheid
Om maar heel duidelijk te zijn, als eigenaar van een pand ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid ervan. De gemeente, in samenspraak met de brandweer, ook wel het bevoegd gezag genoemd, controleert en beoordeelt de status van je pand en verleent je op basis daarvan een vergunning -of niet natuurlijk. Het is dus goed om de brandveiligheid van je pand te laten onderzoeken door een deskundig bureau, zoals wij dat zijn.

Concrete handvatten
Als we het hebben over je eigen verantwoordelijkheid, dan is het wel zo fijn als je van een deskundig bureau ook duidelijke en concrete handvatten krijgt, wat en waar je verbeteringen moet laten uitvoeren. Daar houden we zelf ook van. Daarom krijg je onze bevindingen helder uiteengezet als we een onderzoek hebben gedaan. Maar minstens zo belangrijk is, dat we onze werkzaamheden, om de brandveiligheid te verbeteren, in een digitaal logboek vastleggen. Dat doen we per situatie vooraf en achteraf en waar mogelijk ook met foto’s. Daarin kan iedereen zien wat we in welk deel van je pand hebben gedaan en welke gecertificeerde producten we hebben gebruikt. En dat is voor jezelf belangrijk, maar ook voor de brandweer en zelfs voor je verzekeringsmaatschappij. Die laatste zal zeker naar de genomen maatregelen vragen als er dan toch onverhoopt een brand bij jou is uitgebroken.

Toch wat leuks
Veel verzekeringsmaatschappijen verlenen je korting op je brandverzekering, als je veel hebt gedaan aan brandveiligheid. En met onze rapportages en het digitaal logboek kan je dat ook heel duidelijk aantonen. Zo heeft dit verhaal toch nog een leuk kantje.

Wil je meer info over brandveiligheid van je pand? Bel vrijblijvend voor een afspraak +31 (0) 174 – 285 170.

Meijs Ingenieurs & Uitvoering
Dick van Veelen, directeur

Gerelateerde Berichten