Dat is pas circulair.
Onlangs was er in het nieuws, dat artsen in Amerika een varkenshart in een 57-jarige man hebben getransplanteerd. “Dát is pas circulair,” bedacht ik me, een beetje lacherig. Dat varkenshart werd dus als het ware hergebruikt. In dit geval ging het natuurlijk niet zozeer om circulariteit, maar om het idee dat de techniek tegenwoordig heel ver gaat.

De techniek staat voor niets

Vaak wordt deze uitdrukking door critici gebruikt om aan te geven, dat ‘techniek’ neutraal is, met name als het gaat om de moraliteit. Oftewel, het feit dat de mens technisch iets kan, betekent niet dat we het ook moeten willen, laat staan dat het ook echt moeten toepassen. Denk aan de transplantatie van dat varkenshart, waarmee ook een bepaalde discussie is ontstaan over het ethische aspect van deze technische mogelijkheden. Aan die discussie waag ik me natuurlijk liever niet. Wel is duidelijk, dat de techniek -hoe dan ook- steeds verder gaat. En dat geldt zeker niet alleen voor de medische wereld.

Positieve transplantaties

Ook bij ons, in de bouwsector, gaan we steeds verder en kunnen we steeds meer. Mijn cynische opmerking, dat een varkenshart voor een mens pas echt circulair is brengt me ertoe, dat voortschrijdende mogelijkheden ook wat goeds meebrengen. Vooral als het gaat om het milieu, vermindering van CO2-uitstoot en circulariteit. Want dat we daar in de bouwsector oog en aandacht voor moeten hebben is wel duidelijk. Nog altijd is 35% van alle CO2-uitstoot in ons land afkomstig van de bouw.

Recyclen of hergebruiken

Uit onderzoeken blijkt, dat wij in de bouw al 93% van ons afval recyclen. Dat is een hoog percentage natuurlijk en je zou denken dat we met elkaar goed bezig zijn. Nou beweer ik het tegendeel niet, maar wel dat het allemaal slimmer en hoogwaardiger moet. En dat kan het ook. Bijvoorbeeld wanneer beton wordt gerecycled. Dan wordt het gebroken tot puingranulaat. Die bewerking vergt enorm veel energie terwijl het slechts een laagwaardig product oplevert. Want dat granulaat wordt gebruikt als ophoogmateriaal of grindvervanging.

Het hergebruiken van producten, al is het in delen ervan, is natuurlijk veel beter. Dat is circulair bouwen. En daar staan wij voor.

Betontransplantatie

Bij het woord transplantatie denk je waarschijnlijk vooral aan de medische betekenis. Een arts vervangt een slecht werkend orgaan van de ene persoon door eentje die wel goed werkt van een andere persoon. Dat idee, het overbrengen van iets wat goed en herbruikbaar is naar een andere plek, hebben wij nu in de bouw toegepast. Het gaat dan vooral om betonnen delen of elementen. We noemen dat betontransplantatie [link]. Denk hierbij aan gevels die weer nieuwe gevels worden, of een (deel van) een binnenmuur wat als balkonafscheiding wordt gebruikt. Dat is duurzaam en circulair bouwen. Dat is een voortschrijdende techniek waarover je geen ethische discussie hoeft te voeren lijkt mij.

Klik hier voor de uitleg video.

Wil je meer info over betontransplantatie? Kijk eens op onze website of bel gewoon voor een afspraak +31 (0) 174 – 285 170.

Meijs Ingenieurs & Uitvoering

Dick van Veelen, directeur