Hier leest u het nieuwste nieuws, over ons, onze projecten of zaken die van belang zijn. Wilt u over een bepaald item meer info, neem dan gerust contact met ons op.
Je huis op orde
Op de televisie zag ik een programma getiteld ‘Je huis op orde’. Voor wie het niet kent, daar wordt een gezin geholpen om grondig hun complete huisraad op orde te brengen. Bewaren, weggooien of weggeven zijn de drie categorieën voor alle spullen die uit het huis komen waaruit men moet kiezen.
Weggeven of hergebruiken
Als je voor de laatste categorie waaruit dat gezin moet kiezen, ‘weggeven’, nou eens ‘hergebruiken’ leest, dan is de opstap naar duurzaamheid snel gemaakt. In de bouwwereld is dat immers een meer en meer toegepaste term. Hergebruik is natuurlijk duurzaamheid in optima forma. Zo heb ik al eens eerder geschreven over de door ons ontwikkelde mogelijkheden van betontransplantatie. Ook dat is hergebruik en daarmee duurzaamheid. Precies zoals het hoort, zou ik zeggen.
Afstand doen
Voor het onderhavige gezin in dat programma blijkt het soms moeilijk om van bepaalde spullen afstand te doen. Terwijl het ding zelf oud, kapot of afzichtelijk lelijk is, heeft het een emotionele waarde, omdat het bepaalde herinneringen oproept. Dat snap ik wel. In de bouw is die emotie gelukkig niet aan de orde. Daarom is het gemakkelijk om zoveel als mogelijk materialen te hergebruiken. Althans dat zou het moeten zijn. Juist in onze wereld, die nog altijd zo’n 35% van alle afval produceert, liggen namelijk enorme kansen. En zo stilaan wordt daar steeds meer mee gedaan.
Materialeninventarisatie
Stel dat een pand gesloopt moet worden. Dan levert dat normaliter veel afval op. Want wat doe je met de meeste van de materialen die uit het pand komen. Naar de afvalberg, of hooguit wordt het gerecycled. Gelukkig kan dat nu ook heel anders, door vooraf een materialeninventarisatie uit te voeren. Een dienst die wij steeds meer aanbieden. Wat het inhoudt is, dat wij in opdracht van de pandeigenaar een grondige inventarisatie maken van alle materialen die er in het pand zitten. Dat kunnen plafondplaten zijn, maar ook kozijnen, raampartijen, stalen hekken, of betondelen. Zo leggen we vast welke materialen van waarde zijn in een ander, nieuw te bouwen of te renoveren pand. Vervolgens kunnen sloopbedrijven inschrijven op het werk en een aanbod doen op de materialen. Als de best waarderende sloper het werk gaat uitvoeren worden de materialen op Insert.nl gezet, waarna het wordt opgeslagen. Tot slot kan een architect die materialen in zijn ontwerp opnemen en kan de aannemer ze kopen en (her)gebruiken in een nieuw project.
Eenvoudig of niet
We hebben het proces een beetje eenvoudig omschreven, want er komt nog wel meer bij kijken. Zo worden in onze rapportages ook de CO2 -waardes opgenomen en dat heeft weer alle invloed op de Milieukosten Indicator (MKI) en de Milieuprestatie van Gebouwen (MPG), zeg maar de milieubelasting van de materialen die in een gebouw worden toegepast. En hoe meer hergebruikt materiaal wordt verwerkt, hoe lager de MKI-waarde wordt en des te beter de MPG is. Een eenvoudig praktijkvoorbeeld vind je in de Utrechtse wijk Overvecht. Daar moest het ene flatgebouw worden gesloopt, terwijl een andere moest worden getransformeerd. Met onze materialeninventarisatie is bekeken welke materialen uit de sloop in het andere gebouw gebruikt konden worden. Zo eenvoudig kan het dus.
Je huis op orde is noodzaak
Dat het hergebruiken van materialen meer en meer noodzaak wordt mag inmiddels voor iedereen duidelijk zijn. Niet alleen omwille van wetgeving, zoals bijvoorbeeld de Klimaatwet of de Transitieagenda voor de Bouw. Maar zeker en vooral ook omdat we de uitstoot van stikstof voor volgende generaties naar nul moeten terugbrengen en de aarde niet meer kunnen blijven uitputten. Daar zijn wij ons volledig van bewust en daar spannen wij ons voor in. Met betontransplantatie, met materialeninventarisatie, met onze ISO14001 certificering, met ons CO2 certificaat en gewoon door er dagelijks mee bezig te zijn.
Zo houden wij voortdurend ‘ons huis’ op orde.
Meer weten over materialeninventarisatie en wat wij voor je kunnen doen? Bel of mail gewoon voor een afspraak.
Meijs Ingenieurs
Dick van Veelen, directeur
Een bolle buik in Gambia
Het nieuws wordt meestal beheerst door nare berichten. Anders is het geen nieuws, zegt men. Toch, zo af en toe, kom je ook een leuk bericht tegen. Eentje die een lach op je gezicht tovert en je nog tot denken zet ook. Zoals die van De Bolle Buik in Gambia, over een bijzonder microkrediet.
Het nieuws
Op de website nos.nl staat te lezen, dat je in de Gambiaanse hoofdstad Banjul taxi’s of bussen kan zien rijden met daarop de naam ‘De Bolle Buik’. En laat dat nou een pannenkoekenrestaurant in Heerhugowaard zijn. Vreemde reclame denk je misschien. Maar niets is minder waar.
De vorige eigenaar van De Bolle Buik, Gerrit van der Meer, heeft vijftien jaar geleden een taxi naar Gambia gebracht als een vorm van microkrediet voor een Gambiaanse jongen, Lamin genaamd. Daarmee kon hij zijn taxibedrijf beginnen. De nieuwe eigenaren van het pannenkoekenrestaurant hebben dit initiatief opgepakt en voortgezet. Daardoor rijden er in Banjul, volgens het artikel, nu al 6 taxi’s en twee schoolbussen van De Bolle Buik rond. De meeste zijn overigens inmiddels overgespoten in de eigen bedrijfskleuren.
Microkrediet als MVO
Wat me met dit artikel vooral tot denken zette, is dat bepaalde hulp soms ‘micro’ lijkt, maar uiteindelijke ‘macro’ uitpakt. Onze koningin Maxima kan ons daar overigens alles over vertellen. Het zijn allemaal vormen van Maatschappelijk Ondernemen. En dat is precies wat wij ook zo belangrijk vinden. Voor nu én voor de toekomst.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Duurzaam Ondernemen worden vaak tot dezelfde categorie gerekend. Als je maatschappelijk verantwoord onderneemt, betekent dat immers dat je ook oog hebt voor duurzaamheid. Dat dat belang verder gaat dan je eigen bedrijfsterrein mag duidelijk zijn. Gelukkig neemt het belang van maatschappelijke duurzaamheid meer en meer toe. Klimaatverandering, arbeidsomstandigheden, vergrijzing, armoede, gelijke kansen. Het zijn termen die je kan associëren met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het gaat er uiteindelijk om, dat je als bedrijf verantwoordelijkheid draagt voor de maatschappij in de meest brede zin des woords. Door in al je activiteiten en processen rekening te houden met klimaatneutraliteit, circulariteit, inclusiviteit en toekomstbestendigheid.
Onze partnerschappen
Wij zijn partnerschappen aangegaan, die ons sterken in duurzaam ondernemen. Gewoon omdat we dat belangrijk vinden. Voor nu en voor de toekomst. Zo doen we actief mee in Cirkelstad. Dat is een initiatief van enkele marktpartijen die bouwprojecten duurzaam willen ontwikkelen onder de slogan “geen afval, geen uitval”. Daarnaast proberen alle partners in Cirkelstad mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. En voor de regio Zuid-Holland hebben wij het initiatief genomen voor The New Builders. Dit is een netwerk van bedrijven die werken volgens de drie kernwaarden Co-creatie, Sociale innovatie en Maatschappelijke verantwoordelijkheid, waarbij de mens centraal staat.
Oxfam Novib
Wij hebben daarnaast heel bewust gekozen voor een bedrijfspartnership met Oxfam Novib. Deze organisatie helpt mensen onder andere op weg om in hun eigen onderhoud te voorzien door middel van microkredieten. Mensen uit arme landen krijgen zo de faciliteiten om hun eigen onderneming op te zetten. Daarnaast krijgen ze trainingen in ondernemerschap, marketing en productinnovatie. Wij geloven erin dat wij als ondernemers van nu de ondernemers van morgen kunnen en moeten helpen, ook in de arme delen van de wereld. Daarom ondersteunen wij hen van harte.
Ieders eigen keuze
Nou geloof ik dat het niet handig is, als iedereen z’n oude, afgedankte bedrijfsbusje naar Afrika stuurt. Daarnaast is en blijft het natuurlijk sowieso je eigen keuze of en op welke manier je maatschappelijk en duurzaam onderneemt, of hoe je daar invulling aan geeft. Maar het zou mooi zijn als we er met elkaar wat meer bij zouden stilstaan. Wij doen dat in elk geval met grote regelmaat. Niet alleen door Oxfam Novib te steunen, maar ook met onze diensten en innovaties die we voor alles duurzaam willen laten zijn.
Als je meer wilt weten over onze invulling van Maatschappelijk Verantwoord en duurzaam ondernemen, neem dan gewoon even contact met ons op. Bel vrijblijvend voor een afspraak +31 (0) 174 – 285 170.
Meijs Ingenieurs
Dick van Veelen, directeur
Moeder aarde moet nog even door
Als het goed is -en daar ga ik maar vanuit- moet moeder aarde nog wel een paar eeuwen mee. Of langer misschien. Omwille van de mensheid, van alle dieren en alle vegetatie. Maar dat we het haar met z’n allen niet gemakkelijk hebben gemaakt, dat is steeds duidelijker geworden. Daarom worden er op vele fronten alternatieven gezocht die het milieu minder belasten.
Allerlei sectoren
In heel veel sectoren worden nieuwe, betere en vooral milieuvriendelijker toepassingen of mogelijkheden gezocht en gevonden. Wie had dertig jaar geleden gedacht, dat er anno nu zoveel elektrische auto’s zouden rijden. Of wat dacht je van het enorme aantal zonnepanelen die er inmiddels liggen, om energie op te wekken. Het zijn alternatieven die inmiddels bijna gewoon zijn geworden. Ook in de bouw wordt er hard gewerkt aan nieuwe producten en nieuwe toepassingen, die het milieu ontlasten of misschien zelfs ten goede komen.
Gedwongen of vrijwillig
De vraag of al die alternatieven gedwongen of vrijwillig zijn gezocht is minder interessant. Het heeft vooral te maken met het inzicht dat we met elkaar hebben gekregen, dat het zo niet langer kan. De aarde wordt uitgeput en de lucht vervuilt. Enfin, je kent het verhaal wel. Maar hoe je het ook wendt of keert, het lijkt mij goed dat we ons er bewust van zijn dat we onze wereld omwille van de toekomst anders moeten inrichten. Daar werken wij zelf ook aan. Duurzaamheid en circulariteit staan bij ons namelijk hoog in het vaandel.
Beton of niet
Beton is in de bouw een product wat nog heel veel wordt gebruikt. Het gaat immers heel lang mee (slijtvast) en is enorm sterk. Maar voor de productie ervan is heel veel energie nodig en dat geeft dus veel uitstoot van CO2. Mede daarom zijn er alternatieven gezocht, zoals Ferrock, een cementmengsel met ijzer dat CO2 gebruikt om uit te harden en zelfs meer Co2 opneemt dan het nodig heeft om te maken. Of het biobased bouwen. Een manier van bouwen die op de natuur gebaseerd is, met bouwmaterialen die gegroeid zijn. En tot slot wordt er gekeken naar de mogelijkheden om te bouwen met gestolde lava.
Hergebruik is circulariteit
Laat het duidelijk zijn, dat ik me kan vinden in allerlei alternatieven die de bouwsector minder vervuilend maken. Want nog altijd is een derde van alle afval afkomstig van de bouw. Dat moet dus beter kunnen. En alleen recyclen is ook niet altijd het beste alternatief. Want ook dat kost veel energie -vooral bij het recyclen van beton- en geeft daardoor weer veel uitstoot van CO2. Wij pleiten daarom voor hergebruik. Waar dat maar even kan, gewoon doen.
Betontransplantatie
Niet veel bouwbedrijven durven het nog aan, maar wij wel. Wij hebben dit concept immers bedacht. We hergebruiken (delen van) oude betonnen platen opnieuw. Soms als wanddelen, maar soms ook voor hele andere doeleinden, zoals plantenbakken. Dat is circulariteit waar wij voor staan. Daarmee is moedertje aarde geholpen en het milieu de winnaar.
Wil je er meer info over? Bel vrijblijvend voor een afspraak +31 (0) 174 – 285 170.
Meijs Ingenieurs & Uitvoering
Dick van Veelen, directeur
Brand, je moet er niet aan denken
Het is best lastig om wat leuks te vertellen over brand. Brand betekent namelijk ellende, want de impact ervan is enorm. En dat maakt dat veel mensen er liever niet aan denken. Toch is het juist goed om dat nou eens wel te doen. Maar doe het wel goed natuurlijk.
In het nieuws
Je hoeft het nieuws maar een beetje te volgen, op TV, in de krant of op de socials en je komt er met grote regelmaat tegen dat er ergens een pand door brand is verwoest. Uit cijfers van de brandweer blijkt, dat er in ons land gemiddeld per jaar zo’n 180 branden per jaar zijn. Dat is dus ‘gewoon’ elke twee dagen. De gevolgen van een brand zijn natuurlijk enorm. Financieel, materieel, maar zeker ook emotioneel. Het is best logisch dat mensen er dus liever niet aan denken. Maar eigenlijk zou je dat wel een keer moeten doen. Wat je vooral niet moet denken is: ‘ach dat overkomt mij toch niet.’
Eigen verantwoordelijkheid
Om maar heel duidelijk te zijn, als eigenaar van een pand ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid ervan. De gemeente, in samenspraak met de brandweer, ook wel het bevoegd gezag genoemd, controleert en beoordeelt de status van je pand en verleent je op basis daarvan een vergunning -of niet natuurlijk. Het is dus goed om de brandveiligheid van je pand te laten onderzoeken door een deskundig bureau, zoals wij dat zijn.
Concrete handvatten
Als we het hebben over je eigen verantwoordelijkheid, dan is het wel zo fijn als je van een deskundig bureau ook duidelijke en concrete handvatten krijgt, wat en waar je verbeteringen moet laten uitvoeren. Daar houden we zelf ook van. Daarom krijg je onze bevindingen helder uiteengezet als we een onderzoek hebben gedaan. Maar minstens zo belangrijk is, dat we onze werkzaamheden, om de brandveiligheid te verbeteren, in een digitaal logboek vastleggen. Dat doen we per situatie vooraf en achteraf en waar mogelijk ook met foto’s. Daarin kan iedereen zien wat we in welk deel van je pand hebben gedaan en welke gecertificeerde producten we hebben gebruikt. En dat is voor jezelf belangrijk, maar ook voor de brandweer en zelfs voor je verzekeringsmaatschappij. Die laatste zal zeker naar de genomen maatregelen vragen als er dan toch onverhoopt een brand bij jou is uitgebroken.
Toch wat leuks
Veel verzekeringsmaatschappijen verlenen je korting op je brandverzekering, als je veel hebt gedaan aan brandveiligheid. En met onze rapportages en het digitaal logboek kan je dat ook heel duidelijk aantonen. Zo heeft dit verhaal toch nog een leuk kantje.
Wil je meer info over brandveiligheid van je pand? Bel vrijblijvend voor een afspraak +31 (0) 174 – 285 170.
Meijs Ingenieurs & Uitvoering
Dick van Veelen, directeur
Om de poen is alles te doen
Er bestaan over geld veel uitdrukkingen en gezegdes. Dat komt natuurlijk omdat geld nu eenmaal een bijna centrale rol speelt in ons leven. Daarom wordt er door opdrachtgevers nadrukkelijk, maar helaas ook heel eenzijdig gekeken naar prijsverschillen tussen meerdere aanbieders. Dan is goedkoop soms juist duurkoop.
Appels en peren
Met de uitdrukking ‘Goedkoop is duurkoop’ wordt bedoeld, dat als je ergens weinig voor betaalt, je alsnog duur uit bent wanneer dat product van slechte kwaliteit is of niet voldoet aan wat je eigenlijk wilt hebben. Dat geldt natuurlijk niet minder voor bepaalde diensten. Ook als het gaat om sloopwerk. Vooral wanneer je als opdrachtgever niet verder kijkt dan alleen naar de prijs, kan goedkoop zomaar duurkoop blijken te zijn. Het is natuurlijk belangrijk dat je appels met appels vergelijkt.
Ervaring
Enige tijd geleden werden wij gevraagd om een aanbieding te doen voor de sloop van een deel van een pand. Daarbij moest een betonnen vloer worden weggehaald. Ook een concullega werd gevraagd om een prijsopgave te doen. Die concullega leek aanvankelijk goedkoper omdat hij simpelweg een lagere prijs had neergelegd voor het sloopwerk. Wij hadden echter aangeboden om grote delen van die betonnen vloer voor dezelfde opdrachtgever verderop als vloerplaten te hergebruiken, in het kader van de integrale gebiedsontwikkeling waarmee men bezig was. Per saldo was onze aanbieding daardoor beduidend goedkoper. De hergebruikte platen behoefde de opdrachtgever verderop immers niet aan te schaffen, want die kwamen uit de gesloopte vloer. Zo was onze offerte dankzij de som der delen een stuk interessanter.
Hergebruik en gebiedsontwikkeling
Materialen hergebruiken, het liefst volledig maar toch tenminste deels, is natuurlijk een uitstekende manier van kostenbesparing. Je hoeft dan namelijk die materialen of producten niet opnieuw aan te schaffen, zoals in ons voorbeeld van die vloerdelen. Daarnaast is het ook nog eens duurzaam en circulair. Goed voor het milieu dus. Wij kijken sowieso naar de mogelijkheden om materialen of producten te hergebruiken. Daarbij is gebiedsontwikkeling van belang. Dan kijken we vooral naar de ontwikkelingsplannen voor een bepaald gebied en betrekken we meerdere projecten in het plan en in onze werkzaamheden. Want dan is hergebruik heel goed realiseerbaar. Dat levert de opdrachtgever financieel veel op én het is goed voor het milieu. Wij hebben daar bijvoorbeeld onze techniek van betontransplantatie voor ontwikkeld. Maar hergebruik van materialen kan natuurlijk op veel meer gebieden heel interessant en voordelig zijn.
De week van het geld
In 2022 was van 28 maart t/m 1 april de week van het geld. Een lesprogramma met name voor kinderen in het basisonderwijs om te leren wat geld is, wat de waarde ervan is en hoe je er het beste mee kunt omgaan. Naast vele financiële instellingen en bedrijven doen er al zo’n 270 gemeentes aan mee. Een mooi en goed initiatief vind ik van “Wijzer in Geldzaken’, een samenwerkingsverband van brancheorganisaties, consumentenorganisaties, overheden en wetenschap. Van de vele verschillende lessen en lesmaterialen is er zelfs een filmpje voor groep 6 met als titel ‘Goedkoop is vaak Duurkoop’. Zo leren zelfs kinderen al dat je verder moet kijken dan alleen de prijs voor een product.
Wil je meer weten over onze werkwijze, of over het hergebruik van materialen?
Neem dan gewoon eens contact met ons op per mail of telefonisch.
Meijs ingenieurs
Dick van Veelen, directeur
Een varkenshart voor een mens
Dat is pas circulair.
Onlangs was er in het nieuws, dat artsen in Amerika een varkenshart in een 57-jarige man hebben getransplanteerd. “Dát is pas circulair,” bedacht ik me, een beetje lacherig. Dat varkenshart werd dus als het ware hergebruikt. In dit geval ging het natuurlijk niet zozeer om circulariteit, maar om het idee dat de techniek tegenwoordig heel ver gaat.
De techniek staat voor niets
Vaak wordt deze uitdrukking door critici gebruikt om aan te geven, dat ‘techniek’ neutraal is, met name als het gaat om de moraliteit. Oftewel, het feit dat de mens technisch iets kan, betekent niet dat we het ook moeten willen, laat staan dat het ook echt moeten toepassen. Denk aan de transplantatie van dat varkenshart, waarmee ook een bepaalde discussie is ontstaan over het ethische aspect van deze technische mogelijkheden. Aan die discussie waag ik me natuurlijk liever niet. Wel is duidelijk, dat de techniek -hoe dan ook- steeds verder gaat. En dat geldt zeker niet alleen voor de medische wereld.
Positieve transplantaties
Ook bij ons, in de bouwsector, gaan we steeds verder en kunnen we steeds meer. Mijn cynische opmerking, dat een varkenshart voor een mens pas echt circulair is brengt me ertoe, dat voortschrijdende mogelijkheden ook wat goeds meebrengen. Vooral als het gaat om het milieu, vermindering van CO2-uitstoot en circulariteit. Want dat we daar in de bouwsector oog en aandacht voor moeten hebben is wel duidelijk. Nog altijd is 35% van alle CO2-uitstoot in ons land afkomstig van de bouw.
Recyclen of hergebruiken
Uit onderzoeken blijkt, dat wij in de bouw al 93% van ons afval recyclen. Dat is een hoog percentage natuurlijk en je zou denken dat we met elkaar goed bezig zijn. Nou beweer ik het tegendeel niet, maar wel dat het allemaal slimmer en hoogwaardiger moet. En dat kan het ook. Bijvoorbeeld wanneer beton wordt gerecycled. Dan wordt het gebroken tot puingranulaat. Die bewerking vergt enorm veel energie terwijl het slechts een laagwaardig product oplevert. Want dat granulaat wordt gebruikt als ophoogmateriaal of grindvervanging.
Het hergebruiken van producten, al is het in delen ervan, is natuurlijk veel beter. Dat is circulair bouwen. En daar staan wij voor.
Betontransplantatie
Bij het woord transplantatie denk je waarschijnlijk vooral aan de medische betekenis. Een arts vervangt een slecht werkend orgaan van de ene persoon door eentje die wel goed werkt van een andere persoon. Dat idee, het overbrengen van iets wat goed en herbruikbaar is naar een andere plek, hebben wij nu in de bouw toegepast. Het gaat dan vooral om betonnen delen of elementen. We noemen dat betontransplantatie [link]. Denk hierbij aan gevels die weer nieuwe gevels worden, of een (deel van) een binnenmuur wat als balkonafscheiding wordt gebruikt. Dat is duurzaam en circulair bouwen. Dat is een voortschrijdende techniek waarover je geen ethische discussie hoeft te voeren lijkt mij.
Klik hier voor de uitleg video.
Wil je meer info over betontransplantatie? Kijk eens op onze website of bel gewoon voor een afspraak +31 (0) 174 – 285 170.
Meijs Ingenieurs & Uitvoering
Dick van Veelen, directeur
Interview betontransplantatie Circulaire Bouweconomie
Vandaag kwam er een interview uit namens Circulaire Bouweconomie met onze algemeen directeur Dick van Veelen over betontransplantatie. Een belangrijke innovatie in de verduurzaming en circulariteit binnen de bouwsector waar nauwe samenwerking van groot belang is. Een andere manier van bouwen, die al begint bij de architect van een project. Lees hier het volledige artikel over betontransplantatie.
Vacature Monteurs Brandpreventie
Meijs Brandpreventie groeit. En daar zijn we blij mee. Maar om door te kunnen groeien hebben we monteurs nodig. Werk jij graag met je handen en wil je een mooi vak leren? Neem dan eens contact met ons op.
Verlengen sponsorcontract Sparta
Al langere tijd zijn wij sponsor van voetbalclub Sparta. Veel van onze relaties hebben al eens kunnen genieten van een mooi arrangement op Het Kasteel. In het afgelopen seizoen is dat helaas in het water gevallen door Corona. Wij gaan echter graag verder en zien de komende seizoenen met vertrouwen tegemoet.
Lancering nieuwe huisstijl
In samenwerking met Flax.Dept is hard gewerkt aan de uitwerking van een compleet nieuwe huisstijl. Een mooie nieuwe stap waarvan deze website één van de uitwerkingen is.
ISO certificering
Recentelijk zijn wij opnieuw geauditeerd voor onze kwaliteitscertificaten. Naast het VCA certificaat zijn wij wederom gecertificeerd voor ISO9001, ISO14001 en het CO2 certificaat. De audits zijn door Control Union uitgevoerd en zij helpen ons bij het continu professionaliseren van onze organisatie.